неделя, април 19, 2009

Целева работна група за разработване на нов национален стандарт за клавиатурни подредби


Българският институт по стандартизация назначи целева работна група за разработване на нов национален стандарт за клавиатурни подредби. Надяваме се, че това е последната стъпка от процедурата по приемането на новия стандарт.


Първото заседание на работната група се състоя на 9 март 2009 г. Тогава не беше проведено нито едно гласуване и не беше взето нито едно решение. Въпреки това, две седмици по-късно, се появи протокол от заседанието, който няма нищо общо с действителността. Следващото заседание се състоя на 14 април 2009 г. Тогава основната тема беше дали протокола от предишното заседание да се отхвърли като документ с невярно съдържание или да се коригира. Отново не беше взето никакво решение. Публикуваме тук аудио запис на заседанието от 14 април, за да може всеки, който желае, да се запознае с работата на работната група.


Ако искате да изразите мнение по въпроси свързани с новия стандарт за клавиатурни подредби или относно заседанията на работната група, то можете да го направите в този блог. Когато правите коментар, добре е да напишете името си. Така мнението ви ще тежи повече.

3 коментара:

  1. Слушайки аудио записа с трагикомично злорадство и лека нотка на изненада констатирам, че съществуват значително по-непродуктивни срещи (заседания) от тези, които ми се случват служебно.

    Хората с опит биха казали, че има два de facto стандарта за писане на кирилица на компютър. Първият е известен като "БДС клавиатура", втория - като "phonetic" или "ЯВЕРТЪ". За първия няма какво да се говори - той освен de facto е и формален стандарт,
    втория е този, който трябва да стане официален. Колкото и работни групи да се събират, каквито и неща да измислят - истината е проста и е редно да се вземе под внимание мнението на хората, които разбират, както и на тези които ползват de facto стандартите. Всичко друго би довело до отхвърляне на "стандарта", както се случва с "ЧШЕРТЪ".
    Phonetic подредбата има няколко вариации, които се различават несъществено. Единствената работа на работната група би трябвало да бъде да събере, анализира и излъчи най-подходящата (смесица от съществуващи) разновидност на phonetic подредбата.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте г-н Христов,

    Работната група вече не заседава, така че вашите идеи какво тя би трябвало да прави са полезни, но закъснели.

    ОтговорИзтриване
  3. Преди доста години (Windows 95)написах и публикувах латинизираща и кирилизираща програми, тогава търсех максимално клавиатурно съответствие и нямаше GSM. Днес(2011 г.)Въпроса отново е актуален. Не е редно при всяка смяна на кодова таблица и операционна система всичко написано да отива на боклука - това си е културен геноцид. За това държа всичко на латиница и си го конвертирам на кирилица когато ми потрябва. Нека някой се опита да пише в един и същи фаил (роман) на 9 компютъра с 6 различни операционни системи и веднага ще стигне до същия извод. Методицата е полезна за този който има нужда от нея. Не е нужно всички да я приемат, а само тези които искат да си свършат работата. Поздрави на екипа !

    ОтговорИзтриване