четвъртък, май 21, 2009

Какви трябва да са клавиатурите включени в Windows 7?

Скоро се очаква да излезе новата операционна система Windows 7 (това е наследникът на Windows Vista). Сега е момента да се реши какви трябва да бъдат клавиатурните подредби за писане на български език. Решението трябва да се вземе сега, преди излизането на Windows 7, защото след излизането на тази операционна система ще бъде на практика невъзможно да се правят каквито и да било промени.


В дискусията се очертаха три основни позиции:

1. Много хора застанаха зад становището, че за писане на български език трябва да има само една подредба и това трябва да бъде стандарта за пишещи машини известен още като подредбата БДС (това което е изписано с червени букви на клавиатурата ви).

Има голямо предимството от това подредбата да е само една. Тогава, ако седнете на друг компютър, няма да се чудите коя ли е подредбата, която е инсталирана. Според мнението на специалистите по бързопис БДС е най-добрата подредба. На нея се пишело много по-бързо и ръцете се уморявали по-малко.

От друга страна, БДС се учи сравнително трудно и затова повечето потребители предпочитат фонетичната подредба. Друг недостатък на БДС подредбата, е че тя изисква кирилицата да бъде допълнително изписана върху клавишите. Тук в България повечето клавиатури са пригодени за писане по БДС, но не и в чужбина.

2. Друго възможно решение е в Windows 7 да има две подредби за писане на български език и това да са БДС и Фонетична. Това е становището на ИМИ към БАН. Това становище е изпратено в официално писмо адресирано до Microsoft България.

3. Част от потребителите са на мнение, че в Windows 7 трябва да има повече от две подредби за писане на български език. Причината за това е, че Фонетичната подредба, както и подредбата БДС имат много различни модификации и различни хора са свикнали на различни варианти на тези подредби. Ако в Windows 7 има няколко варианта на подредбата БДС и няколко фонетики, то тогава максимален брой хора биха намерили подредбата, с която са си свикнали.

Според защитниците на тази теза е по-добре да има нещо излишно, отколкото нещо да недостига. Разбира се, това не винаги е вярно. Представете си че пътувате към Рим и стигнете до кръстопът, на който има три табели сочещи към Рим. На ляво, на дясно и на право все е Рим. Ще си кажете: „Естествено, всичко пътища водят към Рим!“ Все пак, кой от трите пътя да изберете? Можете да отворите картата, да проучите допълнителна информация и да направите най-добрия избор, но бихте предпочели някой да е направил това проучване вместо вас и да е сложил само една единствена табела сочеща към Рим. Разбира се, вие не сте длъжен да следвате тази табела, а можете винаги да се отклоните по друг път, ако прецените, че той за вас е по-подходящ.

Относително малко хора защитават включването в Windows 7 на повече от две подредби. Въпреки това, има голяма вероятност точно тази теза да се наложи, защото в бета версията на Windows 7 за момента са включени пет различни подредби за писане на български език. Две от тях са варианти на БДС, две са варианти на Фонетиката и една е подредбата QWERTY (явно тя е сложена за всеки случай, ако вдигнем ръце от кирилицата и решим да минем на латиница).


Ако искате да се включите в дискусията, то сега е момента. Можете да изразите вашето мнение в този блог. Добре е да напишете името си. Така, мнението ви ще има по-голяма тежест.

12 коментара:

  1. Със сигурност трябва да е фонетична подредбата. С една забележка- мястото на Ч хич, ама хич не е добро.
    БДС подредбата да си отива с комунистите и стандартите им. Всичката им работа е такава.
    Тежестта идва от изказаната мисъл, а не от името, предполагам :-). Нали по ..."акъла изпращат"?

    ОтговорИзтриване
  2. Казвате, че мястото на Ч не е добро. За кой вариант на фонетиката говорите. Дали при вас Ч е на Q (както е във фонетиката на Windows Vista) или пък Ч е горе дясно на вълничката (както е при Инжинера) или пък Ч е на вертикалната черта (както е при един друг вариант.) Има и една фонетика за Macintosh, но не мога да си спомня там къде беше буквата Ч.

    Щом мястото на Ч не е добро, къде би трябвало да бъде тази буква?

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен проекто-стандартната фонетична кирилица ПрБДС 5237 (която беше от Windows Vista) е тази която причинява объркването на потребителите.

    Най-логичното решение е във Windows 7 да има подредбите които най-много хора използват - традиционна фонетична подредба и БДС, а ПрБДС 5237 да се махне и да се сложи само като допълнителен download.

    Авторите на ПрБДС 5237 е следвало да се замислят за последиците от създаването на стандарт който е подобен, но не отговаря напълно на това което цяло поколение потребители ползва, вместо да заемат позиция "нашият стандарт е по-хубав".

    ОтговорИзтриване
  4. След излизането на новият Windows-7 пак ще е възможно да се оперира и комбинира.Друг е проблема ако сте във чужбина -трябва ли постоянно да се сменя клавиатурата...не е ли по практично...FlexTipe-2 например и сам да контролираш след инсталиране на пеограмата...Костадин Ценов...Испаниа-Мадрид

    ОтговорИзтриване
  5. Новата фонетика (включената във Виста) е много по-удобна от старата, с която всички сме свикнали. Просто е необходимо малко (наиситна много малко време) човек да запомни новите места на няколко клавиша, и после се разбира колко по-удобна е. "Ч" в новата фонетика е там, където е "Q", и тъй като "Ч" се налага да се пише често в езика ни, то мястото на тази буква е много по-удобно отколкто в традиционната фонетика. Същото е и за "Ш", която буква е на мястото на "W", като дори има графична прилика между двата символа. Отделно, че "В" си е преместена най-накрая там, където трябва да си е според фонетичните правила, а именно клавишът "V". И на всичкото отгоре, в недолюбваната от почти всички нова фонетична подредба, има символ за "И" с ударение ("Ѝ", не знам символът ще излезе ли коректно в този блог)! Само последният факт според мен означава, че тази подредба трябва да присъства във всички ОС, ако искаме да пишем на родния си език наистина правилно. Има и други различия между традиционната и новата фонетика, но те не са кой знае колко много, и за кратко се свиква с тях, като освен това правят и въвеждането на текст по-бързо! Пиша това като човек, на който в момента се налага да работи и с новата, и със старата фонетика. Пробвайте, постарайте се малко да научите новото разположение, за да установите сами, че е по-удобно!

    ОтговорИзтриване
  6. Не се опъвате като магаре на лед, приемете новото, животът върви напред. Малко усилие и ще свикнете с новата фонетична. Има и по-умни хора от нас и от вас... измислили са го. То само заради Ѝ - си заслужава... А като не ви харесва, пооправете си го.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз лично съм "за" с 2 ръце за новата фонетична клавиатурна подредба. Най-накрая се намериха умни хора и разместиха буквите както трябва и добавиха "ѝ". Отначало е малко трудно да се свикне, но на човек му трябва 1-2 седмици и оценява предимствата на новата подредба и започва да пише по-бързо.
    А относно това какви клавиатури трябва да има в Win7. Ами мисля, че трябва да има всички, както е в момента.
    И още нещо много важно. Новите потребители и учениците задължително трябва да се обучават на БДС клавиатура. Казвам го като човек, който пише на фонетична клавиатура и е завиждал на хората пишещи с по 300-400 символа в минута. Такива постижения могат да се правят само на БДС клавиатура.

    ОтговорИзтриване
  8. А пък на мен знаете ли колко ми пука за тоша че "W" приличало на "Ш" ? Като не си гледам в ръцете ми е все едно ако ще да прилича и на маймунско "А".Тъпата "Шиста" само това успя да измисли- да си бъркам вече утвърдения метод на писане.Как ли пък не...Между другото я кажете какво значи "шсиюки бушки" хахахахах.
    На Светослав Михайлов ще кажа,че аз също вярвам че БДС стандарта е мислен за скорост ,но все пак аз на фонетика постигам над 350 символа в минута.И то когато не съм загрял.

    ОтговорИзтриване
  9. Методицата е добро решение ( с прости алгоритми за пишещия и само 3 драстични символни подмени )! Пишете си на латиница, все едно на кой компютър и на коя операционна система, после кирилизирайте( на който му се е налагало да пише в един и същи файл на 9 компютъра под 6 операционни системи, ще разбере за какво става дума ). Да се пише "Ь" и "ь" с "|" не е удачно - трудно се различава от "л"="l", по-добре с "J" и "j"( mogat ednovremenno da se polzvat i dvata varianta - az pone ostavih vawija (Ь=|), ako programata srewtne tekst na standartna Metodica ). Ако ви е необходим алгоритъм за разпознаване от "Й" - ще ви го дам. За жалост хората сами никога няма да се разберат за нищо! Макар тъпунгерите са мнозинство и невежеството да е култ, а числения превес да решава битката, ИСКРЕНО ви пожелавам УСПЕХ. инж.Таньо Танев

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте , умници !
    Хубаво е,че коментирате проблема,което означава,че проблем има.
    Бихте могли да видите и това- www.injinera.free.bg .Доколкото знам, Инжинера почина преди 5 години,лека му пръст,
    а това е или негов много добър ученик,или самозванец,ползващ се от славата му,но това е без значение.
    Важното е,че е направил нещо уникално ,поглеждайки на проблема от всички страни
    и явно е видял и проблеми,незабелязани от авторите и затова е толкова язвителен.
    Там става въпрос за съвместимост с различни компютри като Spiga и Mbook,
    за удареното и́ и ударение на ВСИЧКИ букви и знаци,за приемственост с общоприетата
    и за всички недомислия в новата фонетика , с които факти съм съгласен.
    Относно буквата " ч " - фонетиката не е създадена за лесно и бързо писане,
    такава е БДС,фонетиката се ползва,за да не учиш втора клавиатура освен английската !
    Говорим за Mariq ,4etiri 6i6eta mlqko , за клавиатури с 56 клавиша ,
    за чат с навиците от маймуницата и десетки други неща,незабелязани от другите досега.
    Прочетете внимателно,инсталирайте,пробвайте и кажете като мен едно голямо благодаря.
    Демонстрирам : αΣΔφγΩπµñ и́и́и́и́и́и́ ☺☺☺☺☺а́ б́ в́ ѓ д́ е́ ж́

    ОтговорИзтриване
  11. Дали има разработен файл за новата фонетична за френска клавиатура, която да работи под Уиндоус 8?

    ОтговорИзтриване
  12. Да, има такъв файл. Работи за Windows XP и версиите нагоре.

    ОтговорИзтриване